Avantajele vaselor ceramice fata de cele din plastic

Avantajele unui Neti Pot din ceramica fata de un Neti Pot din plastic

O intrebare la care se gandeste un cumparator de irigator nazal Neti Pot, inainte de achizitie: „sa cumpar un neti pot din ceramica sau un neti pot din plastic?”

Pana in anul 2009, Neti Pot-ul era cunoscut in cea mai mare parte de catre yoghini, in special in India, si era fabricat aproape exclusiv din ceramica. In anul 2009 Dr. Oz a promovat irigatorul nazal Neti Pot la scara mare, in cadrul emisiunii TV „The Dr. Oz Show” (coproducator Oprah Winfrey), si astfel a devenit cunoscut la nivel mondial. Imediat dupa mediatizare, pe piata au aparut si vase Neti din plastic. Unele dintre acestea au un design reusit, iar altele sunt facute la o calitate indoielnica. Exista anumite firme care vand vase Neti facute din material platic de cea mai proasta calitate, turnate in matrite industriale, si altele care folosesc plastic alimentar, sau farmaceutic (cum il numesc  firmele care il comercializeaza). Din pacate, majoritatea tipurilor de plastic contin BPS sau BPA, adica un bisfenol. Acesta este compus cancerigen, despre care puteti sa cititi amanunte pe site-uri dedicate sau pe:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A#Cancer_research

http://www.financiarul.ro/2012/08/20/bpa-toxina-care-ne-contamineaza-organismul-in-fiecare-zi/

Utilizarea unui Neti Pot din plastic nu este recomandat, din mai multe motive:

  1.        Plasticul este poros si poate pastra bacteriile chiar si dupa spalare, pe cand un vas din portelan, metal sau ceramica se spala usor, fiind de ajuns o clatire. Din aceasta cauza, producatorii de irigatoare nazale fabricate din plastic recomanda inlocuirea acestora anual. In general obiectele din plastic farmaceutice sau cele folosite in alimentatie sunt de unica folosinta.
  2.        Neti pot-urile din plastic au tortita goala pe interior, pentru a face economie de material, iar altele au muchii interioare ascutite. Din aceste cauze, aceste neti pot-uri nu se pot curata usor si in scurt timp apar bacterii patogene.
  3.        Sarea duce la deteriorarea obiectelor din plastic si dupa scurt timp necesita inlocuire. Obiectele din plastic sunt surse principale de poluare la nivel global. Va invitam sa cititi articolul de pe site-ul organizatiei Greenpeace: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/oceans/pollution/trash-vortex/
  4.        Anumite materiale din plastic emit mirosuri neplacute. Acestea sunt facute din plastic ieftin, iar varful poate avea marginile cu muchii taioase care pot rani narile.

Neti Pot din plastic - irigator nazal

.
neti pot plastic sau ceramica

neti pot plastic - irigator nazal
In concluzie, vasele neti pot fabricate din portelan sau ceramica pot fi folosite cu incredere si sunt superioare vaseler neti pot fabricate din plastic.