Istoric

   De-a lungul timpului, India cea incredibilă a continuat să ne uimească cu bogăția sa culturală și cu tehnici nononformiste, care nu de puține ori s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele puse în practică de omul modern. Tot din India vine și personajul principal al acestui blog, neti pot , un vas cu o formă ușor ciudată care poate fi de mare ajutor atunci când virozele de iarnă, sinuzitele sau orice alte probleme respiratorii ne creează probleme. Vasul neti își are originea in India antică și este cea mai veche practică de irigare nazală. De altfel și numele său provine din sanscrită și înseamnă “curățare nazală”.

istoric1

   Neti potul are un rol foarte important în yoga pentru că se spune că o respirație curată conduce la o gândire curată. Altfel spus, cei care practică yoga, sunt de părere că atunci când îți purifici nasul poți trece mai ușor peste dependențe, stări depresive și lucrurile care te nemulțumesc. Despre acest neti pot trebuie să mai știți că a fost folosit secole la rând în medicina ayurvedică pentru a trata infecțiile sinusurilor, motiv pentru care încă se bucură de succes.

   Deși la început, civilizațiile vestice au privit cu reticiență la neti pot, în ultimii 20 de ani lucrurile s-au mai schimbat, astăzi bucurându-se de un real succes, mai ales că nume mari din showbiz, precum Oprah, au vorbit și au promovat această tehnică. În prezent se bucură de o mare popularitate și a fost de mare ajutor în cazul persoanelor care sufereau de rinite alergice și non-alergice. Folosirea periodică a unui neti pot , împiedică dezvoltarea bacteriilor și mai ales a alergenilor iar în timp problemele se rezolvă natural, fără a exista riscul de a dezvolta o dependență față de picăturile recomandate de companiile farmaceutice.

istoric3

  Dacă pentru vestici, neti pot reprezintă un alt mod de a scapă de unele probleme de sănătate sau pur și simplu un trend, pentru indieni are un sens mai profund, fiind un pas important în menținerea echilibrului dosha kapha, un model de energie din medicina Ayurveda care afirmă că de-a lungul unei zile, corpul trece printr-o serie de schimbări. Spălăturile nazale efectuate cu ajutorul neti pot, pregătesc corpul pentru meditație și rugăciune, acesta fiind și motivul pentru care a devenit mai popular în rândul celor care au adoptat un stil de viață holistic.  

   În altă ordine de idei, dacă vreme de 5000 de ani, yoghinii au avut încredere să integreze neti pot zi de zi în practicile lor, acest lucru s-a datorat cu siguranță beneficiilor aduse și nu promovării sau trendurilor, deci am putea să le urmăm exemplul. Un neti pot nu este recomandat  doar celor care au probleme de sănătate ci poate fi folosit și de cei care au decis să adopte un regim de viață mai sănătos și mai ales celor care vor să nu mai depindă de chimicalele pe care industria farmaceutică ni le pune la dispoziție. În aceeași măsură în care avem grijă de urechile noastre, trebuie să avem grijă și de respirația și nasul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *