Aparatul respirator – să-l cunoaștem mai bine ca să-l îngrijim mai bine

   Corpul uman este ca o mașinărie complexă, pusă în mișcare de multiple sisteme, pe cât de complicate pe atât de fascinante. Fiecare are rolul său dar interacționează cu celălalt, astfel că dacă apare o problemă la unul, celelalte vor începe să dea si ele semnale de alarmă. Unul dintre aceste sisteme complexe este aparatul respirator, cel care ne asigură aportul necesar de oxigen de care corpul nostru are atâta nevoie și elimină dioxidul de carbon rezultat din oxidări. Aparatul respirator uman este format din două categorii de organe, plămânii și căile respiratorii, acestea din urmă fiind reprezentate de faringe, trahee, laringe, bronhii și cavitatea nazală. Căile respiratorii, au rolul de a conduce aerul la plămâni și înapoi, nu înainte de al purifica, umezi și încălzi.

aparatulrespirator1

  Fiecare componentă a aparatului respirator, este responsabilă cu o sarcină, mai exact, aerul inspirat trece pe rând prin cavitatea nazală, care încălzește aerul, îl umezește și îl purifică iar apoi îl trimite către faringe, laringe, trahee, bronhii, saci alveolari iar în final ajunge în plămâni. Funcția respiratorie este asigurată de două zone ale trunchiului cerebral și anume: puntea lui Varolio și bulbul rahidian.

  Funcționarea aparatului respirator se realizează în două etape: respirația pulmonară și respirația celulară. În timpul respirației pulmonare, aerul pătrunde în plămâni iar mai apoi iese, într-un ciclu care se repetă de circa 16 ori pe minut în cazul unui om aflat în repaus. Acest ritm este mai intens la femei și la persoanele care practică sport. Respirația este un act involuntar și este important să știm că plămânii nu au mușchi, ei doar urmează pasiv mișcările cutiei toracice. Mai exact, în timp ce inspirăm, cutia toracică își mărește volumul datorită contracției mușchilor respiratori. În acest moment, mișcarea coastelor împinge sternul înainte iar plămânii se umplu cu aer. După ce expirăm, mușchii se relaxează și plămânii își micșorează volumul în paralel cu cel al cutiei toracice.

aparatresp2

   Dar ce face mai exact aparatul respirator și ce se întâmplă în timpul procesului de respirație? În termeni mai populari, pe înțelesul tuturor, atunci când respirăm, aerul ajuns în plămânii noștri, pierde oxigen și se îmbogățește în vapori de apă și dioxid de carbon. Schimbul se face chiar în plămâni, acolo unde dioxidul de carbon din sânge, tranzitează pereții capilarelor și a alveolelor, ca mai apoi să fie eliminat prin expirație. Oxigenul din inspirație, ajunge în anveole, tranzitează pereții capilarelor de aici și se duce în sânge, iar mai apoi la organele din corp.

   Un sistem atât de complex cum este aparatul respirator, pune deseori probleme de sănătate. Cea mai frecventă cauză a apariției bolilor aparatului respirator este infecția, lucru lesne de înțeles dacă ne gândim la faptul că acesta acționează ca un filtru pentru organismul uman, și este mai mereu expus microbilor, bacteriilor și virusurilor existente în aer. Cu atâția factori de risc, cum ne păstrăm sănătatea aparatului respirator? Putem începe prin a renunța la fumat, la cel activ și mai ales la cel pasiv, deoarece nefumătorii care inhalează fumul de țigară din încăperi, sunt mai afectați decât cei care fumează activ. Apoi, este foarte recomandat să ne facem o rutină zilnică de activități zilnice și nu în ultimul rând, să controlăm calitatea aerului pe care îl respirăm. Ca și obiect de igienă care să ne țină căile nazale în permanență curate, putem alege un neti pot. Acesta, ajută la irigarea cu soluție salină a nărilor, totodată, asigurându-se că sistemul nostru de filtrare funcționează la capacitate maximă. Pentru a afla mai multe despre neti pot, mergeți la meniul Despre neti pot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *