Cum respiram corect?

   În viața de zi cu zi există niște reguli care trebuiesc respectate, ne trezim, ne spălăm pe față și dinți, luăm micul dejun și fugim la muncă, suntem atenți la trecerile de pietoni, lucrăm , luăm masa de prânz, lucrăm din nou, ne îndreptăm spre casă, luăm cina și apoi ne petrecem timpul liber după bunul plac. Dar dacă vă spun că există câteva reguli legate de respirație? Știm noi oare să respirăm corect ? Puțini sunt aceia care știu că o respirație incorectă duce la o circulație lentă a sângelui, iar în final la o slabă oxigenare a țesuturilor și organelor, motiv pentru care ne simțim obosiți și fără vlagă, chiar dacă am dormit suficient.

corectresp1

Poate pentru unii dintre voi, va suna ca o afirmație SF faptul că o respirație corectă , profundă și controlată, ne poate ajuta să luptăm cu stresul cotidian și să ne eliberăm de tensiunile acumulate. Să nu uităm totuși că practicanții de yoga afirmă că dacă învățăm să respirăm corect, ne putem gestiona mai bine emoțiile și putem alunga energiile negative. De asemenea, tot cu ajutorul respirației putem remedia durerile de spate și ne putem întineri aspectul pielii, pentru că o respirație corectă conduce la eliberarea de endorfine, cunoscute publicului larg sub numele de hormonul fericirii.

Iar acum, revenim la întrebarea: Tu știi să respiri corect? Dacă nu, poți învăța destul de repede. Pentru început, trebuie să știi că inspirația trebuie să pornească din stomac, să urce spre piept, ridicând întreaga diafragmă. Pentru a deprinde acest obicei și a-l percepe într-un mod mai natural, este recomandat să faceți câteva exerciții simple pentru început. Primul exercițiu pe care vi-l recomandăm, este inspirat din yoga și poate fi efectuat oriunde v-ați afla, de fiecare dată când vă simțiți copleșit de stres sau pur și simplu vreți să vă simțiți mai bine. Principalul beneficiu al acestui exercițiu, este faptul că favorizează reechilibrarea fluxului energetic și asigură o  mai bună oxigenare a creierului. Așadar, primul exercițiu pentru cei care vor să învețe să respire corect, sună în felul următor: apăsați cu degetul nara dreaptă și inspirați lent doar prin nara stângă. Apoi, faceți aceeași mișcare schimbând nările. Repetați exercițiul de 10 ori.

Cel de-al doilea exercițiu pentru o respirație corectă, începe prin încrucișarea picioarelor și acoperirea urechilor cu podul palmelor. Inspirați lent și profund și expirați cu gura întredeschisă, încercând să scoateți un sunet, ca un bâzâit. Prelungiți expirația pe cât posibil și repetați exercițiul de 5 ori.

Se spune că atunci când ne naștem, știm să respirăm corect, dar ne pierdem această abilitate odată cu stresul și stilul de viață pe care maturizarea le aduce în viețile noastre. Important este să înțelegem că o respirație corectă ne poate ajuta să ne menținem sistemul cardiovascular sănătos și funcțiile creierului la capacitate maximă. Oxigenul este indispensabil nouă, ființelor umane, și o respirație efectuată corect, poate face diferența între un om bolnav și un om sănătos. De azi, încearcă să respiri corect! Nu te costă nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *