Simțul mirosului – mai important decat iti imaginezi!

miros1  Există persoane care s-au născut sau și-au pierdut pe parcurs, simțul mirosului. Veți spune că nu vi se pare o tragedie, că sunt boli mult mai grave care trebuiesc compătimite, dar dacă privim din alt punct de vedere problema, vom realiza altceva. Vă rog să vă imaginați că sunteți una dintre acele persoane,  sunteți singur acasă iar în bucătărie sunt scurgeri de gaz. Tu nu ai cum să le simți pentru că ești în dormitor și nasul nu te ajută să descoperi primejdia, mai consideri lipsa simțului olfactiv un lucru nesimnificativ? Probabil ca nu. Care sunt factorii care afectează simțul mirosului și cum putem trata afecțiunea?

   În general, persoanele care suferă de o afecțiune a simțului olfactiv, prezintă o capacitate redusă de a distinge mirosurile sau percep altfel aromele din aer. Cea mai cunoscută afecțiune a simțului olfactiv este hiposomia, atunci când mirosul este diminuat. Există și cazuri în care o persoană își poate pierde total simțul mirosului, afecțiunea poartă numele de anasomie și în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor înregistrate. Cauzele care duc la pierderea mirosului sunt multiple, dar de cele mai multe ori se datorează unor boli sau leziuni. De asemenea, simțul mirosului poate fi afectat și de infecțiile sinusale, polipii nazali, infecțiile ORL netratate sau chiar tulburări hormonale. O altă categorie expusă problemelor cu simțul mirosului, este cea a bolnavilor de diabet, pentru că aceștia sunt predispuși la neuropatie, o complicație caracterizată prin deteriorarea nervilor, inclusiv a terminaților nervoase din regiunea nazală. Totodată, trebuie să fiți atenți și la carențele de vitamina B12, pentru că și aceasta poate duce la pierderea simțului olfactiv.

miros2

   Mai poate fi recăpătat simțul mirosului? Da, în funcție de cauzele care au dus la pierderea acestuia. Spre exemplu, dacă v-ați pierdut capacitatea de a mirosi în urma unui tratament medicamentos, tot ce trebuie să faceți, este să ajustați tratamentul în așa fel încât treptat, simțul olfactiv să nu mai fie afectat. Mai apoi, aveți la dispoziție varianta chirurgicală și nu în ultimul rând, tratamentele naturiste. Dacă aveți probleme cu simțului mirosului, încercați să folosiți pentru o perioadă un neti pot. Acesta, este un vas cu o formă ergonomică, ce permite irigarea nazală cu soluție salină. Procedeul poartă numele de jala neti și este originar din India și folosit cu precădere în rândul celor care practică yoga. Se spune că o respirație curată duce la o viață sănătoasă și fericită.

   Irigările nazale cu soluție salină, s-au dovedit foarte eficiente în rândul persoanelor care suferă de sinuzită, migrene, diferite afecțiuni ORL dar și în cazul celor care și-au dorit să adopte un stil de viață cât mai natural. Ce este neti pot și cum îl folosim? Care sunt beneficiile utilizării unui neti pot? În ce afecțiunii ne este de ajutor neti pot ? Cine a mai folosit neti pot? Acestea sunt întrebări la care găsiți răspuns în articolele din cadrul meniului principal.

   În concluzie, dacă sunteți una dintre persoanele care întâmpină diverse dificultăți legate de simțul mirosului, puteți încerca utilizarea unui neti pot pentru o perioadă de șase luni, vreme în care faceți diverse teste de miros pentru a evalua evoluția problemei dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *