Astm

astm1

Ce este astmul ? Este una dintre bolile care a cunoscut o creștere accelerată în ultimii ani și este tot mai des asociată cu poluarea. Astmul, se manifestă prin lipsă de aer, respirație șuierătoare și apăsare în piept, toate acestea fiind cauzate de inflamarea căilor respiratorii. De exemplu, dacă  boala nu este controlată, căile respiratorii devin foarte sensibile la schimbările din mediul înconjurător, moment în care poate să apară o criză astmatică.

În prezent, 300 de milioane de oameni, din toată lumea, sunt afectați de astm, majoritatea dintre ei fiind copii și adolescenți. Simptomele astmului variază foarte mult de la o persoană la alta, dar cel mai frecvent întâlnite sunt tusea, respirația șuierătoare, apăsarea în piept, dificultățile de respirație în timpul nopții și chiar respirație greoaie atunci când apar diferențe mari de temperatură.

Este foarte important să înțelegem că nu e necesar să avem toate simptomele tipice pentru a ne gândi la astm. Unele persoane, se pot confrunta doar cu tuse sau respirație șuierătoare. Dacă prezentați unul dintre simptomele astmului, dar atunci când mergeți la medic totul pare în regulă, este recomandat să-i povestiți acestuia cu ce vă confruntați pentru ca el să spună ce e de făcut. De asemenea, mai trebuie să înțelegeți că simptomele astmului nu sunt permanente, astfel că după câteva zile grele pot urma luni sau chiar ani în care boala să evolueze într-o stare latentă. Asta nu înseamnă că ați scăpat ci că trebuie să aveți grijă să o țineți așa.

astm2

Putem ține astmul în frâu cu ajutorul tratamentelor naturiste? Cu siguranță, da! Poate ați auzit sau nu de irigarea nazală, o procedură pe cât de veche pe atât de eficientă. Aceasta, ajută organismul să scape de agenții iritanți și infecțioși care ajung adesea pe căile noastre nazale. Acestea din urmă conțin structuri mici de păr care acționează ca un sistem de filtrare, blocând bacteriile, murdăria și virusurile care vor să pătrundă în corpul uman. Dacă sistemul nostru de filtrare nu este curățat în mod frecvent, devine ineficient și în timp apar probleme precum îngroșări ale mucusului, care pot duce la apariția sinuzitei și pot crea probleme pacienților cu astm.

Cum facem o irigare nazală eficientă? Cea mai simplă metodă de irigare nazală este cu ajutorul unui neti pot,  un vas minune provenit din India antică. Aveți nevoie de apă fiartă sau filtrată, apa să fie călduță, în care adăugați  sare până obțineți o salinitate de 1%,  echivalentul cantității de sare din sânge. De asemenea, este foarte important ca sarea să nu fie iodată și procesată. Apoi, vă aplecați astel încât bărbia și fruntea să fie la aproximativ același nivel față de sol, și introduceți gura de scurgere a neti potului  într-o nară, înclinați ușor capul în așa fel încât apa să înceapă să curgă. Veți simți cum apa din neti pot  va curge prin sinus către cealaltă nară și apoi se va scurge prin ea. În tot acest timp, respirați pe gură. Înainte de a schimba nările, suflați-vă ușor nasul, pentru ca eventualele resturi de apă să fie eliminate. Dacă după ce ați folosit neti pot încă vă simțiți canalul nazal blocat de mucus, reluați procesul până când nasul este curat.

Cum vă poate ajuta această procedură în cazul în care sunteți unul din cei 300 de milioane de pacienți cu astm? Așa cum spuneam, canalele noastre nazale funcționează ca un sistem de filtrare. Altfel spus, dacă vă curățați în mod frecvent acest sistem, el devine mai eficient iar în corp vor pătrunde mai puține bacterii și mizerii care să vă pună la încercare căile respiratorii. Vă propun un test și anume: să folosiți vreme de 4 săptămâni un neti pot pentru a efectua zilnic o irigare nazală și vă veți convinge singuri de beneficiile acestuia. Pentru a-l folosi în mod corespunzător, vă recomand să citiți articolul Cum funcționează?, din cadrul meniului Despre Neti Pot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *