Cum tratăm sforăitul?

sforait

    Ne place sau nu, toată lumea sforăie la un moment dat. Fie că e vorba de propria persoană sau de un apropiat, sforăitul ne poate da bătăi de cap pentru că ne afectează în mod direct modul în care ne odihnim. Ca în cazul oricărei afecțiuni, pentru a trata sforăitul trebuie să înțelegi mai întâi care-i sunt cauzele. O cauză principală a sforăitului este vârsta, pentru că odată cu îmbătrânirea, gâtul devine mai îngust iar tonusul muscular al acestuia scade. De asemenea, bărbații au gâtul mai îngust decât femeile, motiv pentru care ei sunt mai predispuși să sufere de această afecțiune. O altă cauză care conduce la sforăit, sunt problemele medicale ale sinusurilor.

sforait2

            Cum tratăm sforăitul? Pentru început, dacă te numeri printre fumători, trebuie să renunți la acest obicei sau cel puțin să reduci numărul țigărilor fumate. Un alt pas important, este să ne menținem greutatea corpului în limite normale, deoarece s-a demonstrat faptul că persoanele supraponderale sunt mai predispuse la această afecțiune. Dacă problemele tale cu sforăitul  sunt create de problemele medicale ale sinusurilor, atunci cel mai bine este să consulți un medic ORL  sau să încerci o alternativă naturistă de tratare a acestora.

            Pentru început, poți încerca să tratezi sforăitul cu ajutorul unor inhalații care să dreneze căile nazale. Fierbeți doi litri de apă, adaugați 4 picături de ulei de mentă, pin și eucalipt  iar apoi inspirați aburul pe nas. În tot acest timp, asigurați-vă că aveți capul acoperit cu un prosop.  O alternativă naturistă pentru tratamentul sforăitului este folosirea unui neti pot, un vas cu origini indiene, folosit pentru irigarea nazală cu soluție salină. Se folosește ușor, este economic și foarte sănătos. Aveți nevoie doar de apă călduță (citiți rubrica „Apa pentru Neti Pot ”), sare cât mai puțin procesată și desigur, de un neti pot. Această procedură este folosită de sute de ani pentru tratarea diferitelor afecțiuni ORL și a dat roade chiar și în cazul durerilor de cap sau a migrenelor. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează un neti pot, vă invit să vă documentați cu ajutorul rubricii „Despre Neti Pot”. Vei descoperi acolo istoricul acestei proceduri, care-i sunt beneficiile și mai ales, cum sunt fabricate aceste vase.

            Dacă alegi să îți tratezi sforăitul cu ajutorul unui neti pot, trebuie să înțelegi faptul că rezultatele vor începe să apară după câteva săptămâni și nu după prima utilizare, dar vor fi pe termen lung. Atunci când folosim un neti pot, căile nazale ne sunt decongestionate, fapt care conduce la o respirație mai ușoară și indirect la prevenirea apariției sforăitului. Deși la prima vedere, poate părea puțin ireal ca un vas atât de micuț să ne scape de o problemă atât de mare, trebuie să știți că acest lucru e posibil. Yoghinii folosesc neti potul tocmai pentru faptul că le asigură o respirație sănătoasă și  ușoară, iar în Yoga, acest lucru este asociat unei gândiri sănătoase și positive. În concluzie, neti potul poate reprezenta o alternativă naturistă în tratamentul sforăitului.