Depresia – cum ne ajută yoga să scăpăm de ea?

 depresia1

  Vrem sau nu să acceptăm, depresia se înscrie în categoria bolilor grave și greu de tratat. Mai grav este faptul că în ultimii ani a cunoscut o creștere semnificativă, afectând toate categoriile de vârstă. Pentru a putea răzbate în fața depresiei, trebuie să înțelegem care sunt motivele care ne-au adus în pragul ei. Cum îți dai seama dacă tu sau un apropiat, suferiți de depresie?  De obicei, principalele simptome ale depresiei sunt anxietatea, stările de tristețe persistente, sentimentele de inutilitate, stări permanente de oboseală, sentimente de neputință, capacitate redusă de concentrare, gânduri de suicid, iritabilitate și stimă de sine scăzută.

  Primul pas în tratarea depresiei este adoptarea unui stil de viață sănătos. O plimbare prin parc, expunerea la lumină naturală, o masă în familie și un program fix de somn, te pot ajuta să gândești mai pozitiv. Un alt pas în tratarea depresiei este yoga. După cum știți, tot mai multe personalități și oameni de rând , au introdus yoga în rutina zilnică tocmai pentru faptul că îi ajută să gestioneze mai bine, diversele situații la care sunt expuși.

depresia2

  Yoga, în indiana veche, se traduce ca uniunea dintre minte și corp și este mai mult decât o tehnică sportivă.  Atunci când simțiți că gândurile negative pun stăpânire pe mintea voastră, încercați poziția copilului, sau balasana, așa cum este ea cunoscută în yoga. Aceasta face legătura între pământ și corpul tău și te ajută să fii mai umil. O altă mișcare de yoga care funcționează atunci când ești tensionat este poziția pisicii sau marjariasana. Aceasta trebuie executată din mai multe etape pentru a ajunge la poziția corectă.

  Desigur, pentru a scăpa mai ușor de depresie, ar fi recomandat să apelați și la ajutorul unui psihoterapeut și eventual, la un tratament medicamentos, la care să adaugăți frecvent ședințe de yoga. Se spune că mintea noastră este capabilă de multe lucruri, chiar să ne vindece de boli grave, important este ca noi să-i permitem acest lucru. În lupta cu depresia, trebuie să ne străduim să fim cât mai pozitivi, să ne dăm jos din pat și în loc de un gând negativ să spunem cu voce tare Ce zi frumoasă este azi!, totul ține de noi, asta ne învață yoga.

  Un alt lucru pe care-l învățăm din yoga, este faptul că o respirație curată, ne ajută să avem o viață liniștită și sănătoasă. Tocmai de aceea, în yoga se întâlnește des procedura jala neti, o tehnică prin care este irigat nasul cu o soluție salină. Pentru a iriga căile nazale, se folosește un vas cu o formă ergonomică, neti pot. Folosirea acestei proceduri s-a dovedit a fi foarte benefică pentru starea de spirit și starea generală de sănătate.

  Yoga, este un remediu plăcut și ușor de abordat în tratarea depresiei. În timpul exercițiilor yoghine, este stimulată producerea de endorfină și este ridicat nivelul seratoninei din sânge, motiv pentru care se explică starea ușor euforică care apare la finalul unei ședințe de Yoga. De altfel, un celebru psihiatru american, Mark Gold, afirma că este imposibil să suferi de depresie atunci când practici Yoga.

  Ca și concluzie, dacă un apropiat al vostru suferă de depresie,  recomandați-i ca și tratament, multe ședințe de yoga și ajutați-l să înlocuiască gândurile negative cu o mare de gânduri pozitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *